Samen aan de slag

In de tweede fase steken we de handen uit de mouwen tijdens de Randmeren Sessies. In zeven interactieve bijeenkomsten op verschillende locaties  gaan we aan de hand van belangrijke onderwerpen voor het gebied met elkaar in gesprek en halen we zoveel mogelijk ideeën op.

Hoe zien de Randmeren Sessies eruit?


Op zeven locaties verspreid door de Randmeren komen we bij elkaar
en steken we de handen uit de mouwen op zoek naar nieuwe ideeën voor het gebied. We stellen onszelf de vraag: hoe kan het gebied ontwikkelen? Wat brengt de toekomst? En hoe gaan we daar slim mee om? We delen onze dromen, of juist onze zorgen, en gaan met elkaar in gesprek over de vier belangrijkste onderwerpen voor het gebied: natuur, recreatie, landschap en watersport. Iedereen is welkom; nieuwsgierigheid en interesse voeren de boventoon! De sessies zijn interactief en hebben als doel om zoveel mogelijk ideeën op te halen voor de komende tien jaar.

Een groep jonge mensen doet mee aan een workshop op een boot

Kom naar de Randmeren Sessies en deel je ideeën

Leer de Randmeren kennen

Het Randmerengebied is gevormd door een lange traditie van menselijk handelen. De Randmeren zoals wij die nu kennen, zijn ontstaan met de inpoldering van Flevoland. Ooit maakte het gebied deel uit van de Zuiderzee. Door ruimtelijke ingrepen werd dit unieke stuk oude zeebodem onderdeel van een bijzonder landschap dat vandaag de dag het nieuwe land met het oude verbindt.

De Randmeren in beeld

Wil je meedenken, maar heb je behoefte aan meer inspiratie? Download hier referentiebeelden om je voor te bereiden op de Randmeren Sessies.

80

Verspreid over het Randmerengebied is er ruim 80 kilometer aan zandstranden.

18

De Randmeren vormen een prachtig leefgebied voor maar liefst 18 beschermde vogelsoorten, zoals Baardmannen, IJsvogels en Kleine Zwanen.

3700

In het Randmerengebied bevindt zich met 3700 hectare het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa: het Horsterwold.

Ontwikkeling van De Randmeren

De Randmeren kennen een lange geschiedenis van menselijk handelen en zijn ontstaan met de inpoldering van Flevoland. Het Randmerengebied bestaat uit een aaneenschakeling van meren. Van west naar oost zijn dit: het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontermeer en het Reevemeer. Ditis het werkgebied van Gastvrije Randmeren, een coöperatieve vereniging waar alle 15 gemeentenlangs de Randmeren lid van zijn. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Randmeren. Denk aan het Groene Kruispunt bij strand Horst, het Ecolint bij Elburg, de fietsroutes rond de meren, de mogelijkheid om op eilanden te overnachten, de verbinding met Kampen en de IJssel als bescherming tegen hoogwater en de verbetering van de fietsvoorzieningen door de aanleg van picknicktafels met schuilvoorziening tegen regen en zon, vogelkijkhutten en informatiepanelen over het natuurleven.

Meer Verhalen

Samen met zeven unieke denkers verken je in deze podcast de toekomst van een waardevol gebied dat ruimte biedt aan mens en natuur. Ga mee op reis en waan je voor even op het water, tussen de boten, in het riet, op de oevers of nog verder landinwaarts. Laat je inspireren door een landschap dat nog volop in ontwikkeling is. Hoe zie jij de toekomst van de Randmeren voor je?

In deze aflevering spreken we met Martine van Lier. Als maritiem erfgoed-specialist zet ze zich in voor het behouden, verduurzamen en hergebruiken van historische boten en schepen – onder andere die op de Zuiderzee voeren.
Erfgoed
Water
In deze aflevering spreken we Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum. Ze maakt zich hard voor het belang van verhalen over de streek, van vroeger én van nu.
Kunst
We spreken met Frits Palmboom, gerenommeerd stedenbouwkundige met een grote kennis van en voorliefde voor waterrijke landschappen. Hij is ervan overtuigd dat de unieke kwaliteiten van het gebied nog verder benadrukt kunnen worden.
Architectuur
Infrastructuur

Op de hoogte blijven 
van wat we doen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over het project.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.