een gebied vol potentie

Een oude zeebodem die vijftien gemeenten, vijf provincies, en oud en nieuw land met elkaar verbindt. Het Randmerengebied kent een enorme afwisseling in unieke flora en fauna en een grote hoeveelheid recreatie- en watersportmogelijkheden. Gecombineerd met een flinke dosis (culturele) historie valt er veel te beleven in dit gebied!

Een jongetje zwaait aan een liaan  boven het water

De Randmeren vormen een waterlandschap met een verscheidenheid aan natuur, unieke eilanden en vele stranden. De oevers van de oude Zuiderzeekust bieden toegang tot het cultureel erfgoed van de Zuiderzee met haar lange visserijgeschiedenis en worden met een fietsnetwerk verbonden met de strakke kust van Flevoland aan de andere kant. Op het water, in de havens en langs de waterkanten is er van alles te ontdekken en wordt er volop genoten van alles wat het water te bieden heeft.

15
Niet alleen aan de oevers ervaar je de Randmeren. Middenin het water liggen 15 onbewoonde eilanden waar je kunt vertoeven. Je kunt er zelfs overnachten!
150
Rondom de Randmeren ligt 150 kilometer aan vrijliggend fietspad zodat je het hele gebied op de fiets kunt verkennen.
Een foto van boven van een haven in de Randmeren

Leer de Randmeren kennen

Het Randmerengebied is gevormd door een lange traditie van menselijk handelen. De Randmeren zoals wij die nu kennen, zijn ontstaan met de inpoldering van Flevoland. Ooit maakte het gebied deel uit van de Zuiderzee. Door ruimtelijke ingrepen werd dit unieke stuk oude zeebodem onderdeel van een bijzonder landschap dat vandaag de dag het nieuwe land met het oude verbindt.

De Randmeren in beeld

Wil je meedenken, maar heb je behoefte aan meer inspiratie? Download hier referentiebeelden om je voor te bereiden op de Randmeren Sessies.

80

Verspreid over het Randmerengebied is er ruim 80 kilometer aan zandstranden.

18

De Randmeren vormen een prachtig leefgebied voor maar liefst 18 beschermde vogelsoorten, zoals Baardmannen, IJsvogels en Kleine Zwanen.

3700

In het Randmerengebied bevindt zich met 3700 hectare het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa: het Horsterwold.

Ontwikkeling van De Randmeren

De Randmeren kennen een lange geschiedenis van menselijk handelen en zijn ontstaan met de inpoldering van Flevoland. Het Randmerengebied bestaat uit een aaneenschakeling van meren. Van west naar oost zijn dit: het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontermeer en het Reevemeer. Ditis het werkgebied van Gastvrije Randmeren, een coöperatieve vereniging waar alle 15 gemeentenlangs de Randmeren lid van zijn. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Randmeren. Denk aan het Groene Kruispunt bij strand Horst, het Ecolint bij Elburg, de fietsroutes rond de meren, de mogelijkheid om op eilanden te overnachten, de verbinding met Kampen en de IJssel als bescherming tegen hoogwater en de verbetering van de fietsvoorzieningen door de aanleg van picknicktafels met schuilvoorziening tegen regen en zon, vogelkijkhutten en informatiepanelen over het natuurleven.

Een jonge man fietst over een sluis
Verrassend divers waterrijk landschap

De Randmerengebied is een prachtig landschap waar water, oud land en nieuw land samenkomen. Aangrenzend aan de verschillende meren liggen levendige steden en pittoreske dorpen. De harmonieuze mix van bebouwde en onbebouwde delen verbindt dijken, polders, bossen, heidevelden, zandverstuivingen, prille oerbossen, (riet)moerassen en vogelrijke plassen.

Een afbeelding van de Randmeren van de kust. Een stel zit langs de kant op een bankje.
Ongerept paradijs voor vogels en liefhebbers

De Randmeren bestaan uit adembenemende natuurgebieden met waterkwaliteit van topklasse. Hier vind je een wetland van internationaal belang, bevolkt door een grote verscheidenheid aan vogels – van prachtige rietkragen tot majestueuze lepelaars en aalscholvers. Het grootste deel van de Randmeren is erkend als speciale beschermingszone en Natura 2000-gebied.

Een jong gezin zwanen met drie jongen.
Een vlucht Aarsgolvers zittend
Een boot die aanmeert bij een steiger
Natuur, cultuur en avontuur langs het water

De Randmeren vormen een uitstekend gebied om te recreëren; er is ruimte, rust en er zijn volop attracties voor jong en oud. Het visserijverleden van de Zuiderzee, de rijke historie van de Hanzesteden, de spannende landschapskunst in de Flevopolder, de vele fiets- en wandelpaden en de terrasjes in schilderachtige dorpjes – het water verbindt alles.

Twee kinderen die met emmers water gooien
Eindeloos plezier op het water

De prachtige meren, eilanden, strandjes en (natuur)havens bieden talloze mogelijkheden voor waterrecreatie. Of je nu van zeilen, wakeboarden, kanoën, suppen of kitesurfen houdt, er is voor ieder wat wils. Van ontspannen vaartochtjes tot avontuurlijkere capriolen, de combinatie van ongerepte natuur, aantrekkelijk landschap en uitgebreide faciliteiten zorgen voor de ideale bestemming voor elk soort watersportliefhebber.

Windsurfers in actie
Deze website maakt gebruik van cookies
Door te klikken op 'Accepteren', gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.