Durf te dromen

Een uitgestrekt gebied dat ruimte biedt aan mens en natuur: dat zijn de Randmeren. Het landschap is een paradijs voor alles wat groeit, bloeit en leeft. Een groot deel van het gebied is dan ook erkend als speciale beschermingszone en Natura 2000-gebied. Tegelijkertijd komen er steeds meer mensen op bezoek, is de bedrijvigheid in opmars en wordt het op de meren steeds drukker met watersporters. Hoe leiden we deze veranderingen in goede banen richting de toekomst? Met goede ideeën uit de samenleving! Wat zie jij voor je?

Een vader en een jongen lopen hand in hand door het bos

Luister naar Meer Verhalen

In de podcast Meer Verhalen verkennen zeven unieke denkers het Randmerengebied. Ga mee op reis en waan je voor even op het water, tussen de boten, in het riet, op de oevers of verder landinwaarts. Laat je inspireren door de gesprekken en stel jezelf de vraag: hoe ziet de toekomst van de Randmeren eruit voor mij?

In deze aflevering spreken we met Martine van Lier. Als maritiem erfgoed-specialist zet ze zich in voor het behouden, verduurzamen en hergebruiken van historische boten en schepen – onder andere die op de Zuiderzee voeren.
Erfgoed
Water
In deze aflevering spreken we Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum. Ze maakt zich hard voor het belang van verhalen over de streek, van vroeger én van nu.
Kunst
We spreken met Frits Palmboom, gerenommeerd stedenbouwkundige met een grote kennis van en voorliefde voor waterrijke landschappen. Hij is ervan overtuigd dat de unieke kwaliteiten van het gebied nog verder benadrukt kunnen worden.
Architectuur
Infrastructuur
We gaan in gesprek met Michel Scholte. Als medeoprichter van True Price en als verkozen minister van de Nieuwe Economie, benadrukt hij dat de welvaart in het gebied niet alleen om financiën draait, maar ook om het natuurlijke, het sociale, het menselijke.
Ondernemen
Economie
In de vijfde aflevering van Meer Verhalen spreken we Dr. Nils van Rooijen (Wageningen University & Research), die onderzoekt hoe mens en natuur zo kunnen samenleven dat er zo veel mogelijk vegetatie behouden blijft.
Biodiversiteit
Flora en fauna
In deze aflevering gaan we in gesprek met Lukas Meursing, die programmamanager is van het Deltaprogramma IJsselmeergebied. We spreken hem over de wateruitdagingen die op ons afkomen. Wat voor effect heeft een stijgende zeespiegel bijvoorbeeld op de Randmeren?
Water
Kwaliteit

Kom naar de Randmeren Sessies en deel je ideeën

Leer de Randmeren kennen

Het Randmerengebied is gevormd door een lange traditie van menselijk handelen. De Randmeren zoals wij die nu kennen, zijn ontstaan met de inpoldering van Flevoland. Ooit maakte het gebied deel uit van de Zuiderzee. Door ruimtelijke ingrepen werd dit unieke stuk oude zeebodem onderdeel van een bijzonder landschap dat vandaag de dag het nieuwe land met het oude verbindt.

De Randmeren in beeld

Wil je meedenken, maar heb je behoefte aan meer inspiratie? Download hier referentiebeelden om je voor te bereiden op de Randmeren Sessies.

80

Verspreid over het Randmerengebied is er ruim 80 kilometer aan zandstranden.

18

De Randmeren vormen een prachtig leefgebied voor maar liefst 18 beschermde vogelsoorten, zoals Baardmannen, IJsvogels en Kleine Zwanen.

3700

In het Randmerengebied bevindt zich met 3700 hectare het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa: het Horsterwold.

Ontwikkeling van De Randmeren

De Randmeren kennen een lange geschiedenis van menselijk handelen en zijn ontstaan met de inpoldering van Flevoland. Het Randmerengebied bestaat uit een aaneenschakeling van meren. Van west naar oost zijn dit: het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontermeer en het Reevemeer. Ditis het werkgebied van Gastvrije Randmeren, een coöperatieve vereniging waar alle 15 gemeentenlangs de Randmeren lid van zijn. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Randmeren. Denk aan het Groene Kruispunt bij strand Horst, het Ecolint bij Elburg, de fietsroutes rond de meren, de mogelijkheid om op eilanden te overnachten, de verbinding met Kampen en de IJssel als bescherming tegen hoogwater en de verbetering van de fietsvoorzieningen door de aanleg van picknicktafels met schuilvoorziening tegen regen en zon, vogelkijkhutten en informatiepanelen over het natuurleven.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over het project.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Kijk hier voor antwoorden op veelgestelde vragen over het project.

Welke meren behoren tot De Randmeren?

Binnen dit project ligt de focus op het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontermeer en het Reevemeer.

Wie kunnen er meedoen aan de Randmeren Sessies?

Iedereen met ideeën over de toekomst van de Randmeren is welkom om deel te nemen aan de sessies. Heb je nog geen ideeën maar ken je het gebied en ben je nieuwsgierig? Dan zorgen de sessies vast en zeker voor voldoende inspiratie.

Wat kan ik verwachten als ik meedoe?

Tijdens de Randmeren Sessies stellen we onszelf de vraag: hoe kan het gebied zich ontwikkelen? Wat brengt de toekomst? En hoe gaan we daar slim mee om? We delen onze dromen, of juist onze zorgen, en gaan met elkaar in gesprek over de vier belangrijkste onderwerpen voor het gebied: natuur, recreatie, landschap en watersport. Iedereen is welkom: mensen mét en zonder idee. Nieuwsgierigheid en interesse voeren de boventoon! De sessies hebben een avondvullend programma, met een hapje en een drankje. Aanwezigen gaan zowel alleen aan de slag, als met elkaar. Het doel is om zoveel mogelijk ideeën op te halen voor de komende tien jaar.

Kan ik na de sessie nog ideeën aanleveren?

Ook als je na een sessie thuiskomt en er nieuwe ideeën ontstaan, is het mogelijk om deze aan te dragen. Dit kan in Fase 2 van het project (eind september) ook online. Je mag dan zoveel ideeën aanleveren als je wilt!

Wat gebeurt er met de ideeën?

Na alle Randmeren Sessies kan er in het voorjaar van 2024 door iedereen gestemd worden op de ideeën. Zo wordt duidelijk welke ideeën het meest gewild zijn. Alle ideeën worden opgenomen in de toekomstvisie, die ter inspiratie dient voor alle partijen die vorm geven aan de Randmeren. Er zijn in dit stadium geen garanties dat jouw idee ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Hoelang duurt het project?

Het project loopt tot eind 2024 met de presentatie van de toekomstvisie.

Wij zijn een bedrijf of organisatie en hebben ook ideeën. Hoe kunnen wij betrokken zijn?

Iedereen is altijd welkom bij de Randmeren Sessies en kan ideeën op de website indienen. Mocht deze vorm niet aansluiten bij je normale werkwijze, dan kun je ook contact met ons opnemen. We verkennen dan graag hoe we je kunnen helpen ook jouw ideeën ingediend te krijgen.

Heb je andere vragen of wil je meedenken over het project?

Neem dan contact met ons op.